Moje místa 0
Novogotický kostel z let 1905-1907 nahradil původně románskou, goticky a barokně upravovanou svatyni. Při její demolici zanikly i gotické malby z let 1368-1369 a kazetový strop z konce 16. století. Zachovala se umělá terasa, na níž kostel stojí, ohradní zeď hřbitova a zvon Matěj z r. 1574.
Kostel Radonice n. Ohří
© Jiří Špaček, 04/2016
Graficke pismenko Radonice se nacházejí na pravém břehu Ohře. Tvoří spolu se sousedním Pátkem nejsevernější část plošně rozlehlého městyse Peruc. Přístupné jsou po silnicích III. třídy od Slavětína nebo Pátku. Autobusové spojení funguje jen v pracovních dnech, železniční zastávka na trati 114 Lovosice-Postoloprty se nachází necelý kilometr jižně od centra vsi.
Přístup do interiéru kostela je omezen na dobu bohoslužeb, které tu od r. 2002 koná pravidelně dvakrát měsíčně církev čs. husitská.

historie

Radonice jsou jako majetek strahovského kláštera uváděny poprvé v letech 1143-1148. Ves s dvorcem na pravém břehu Ohře věnoval premonstrátům kníže Vladislav II. Někdy v té době byl na uměle navršeném pahorku postaven zděný románský kostelík. Umístění je dáno polohou vsi v nivě Ohře. Stavba prošla během staletí mnoha úpravami: v polovině 14. století získala gotický presbytář, r. 1712 dvě postranní kaple. Uvnitř se nacházely gotické malby s

Ivan Grisa (zdroj: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980), doplnil a aktualizoval Jiří Špaček podle informací místní naučné stezky, 17.12. 2011