Moje místa 0
Klášter postavený v letech 1888–1900 na tehdejším předměstí Českých Budějovic Kongregací bratří Nejsvětější Svátosti, zvanou podle svého zakladatele V. K. Petra petriny. Původní továrna na lišty byla postupně přestavěna, přičemž se zejména v interieru kostela uplatnil beuronský sloh.
Hlavní (severní) průčelí
© Ivan Grisa 01/2005

klášter Kongregace bratří Nejsvětější Svátosti (petrinů) s kostelem Panny Marie Růžencové v Českých Budějovicích

Graficke pismenko Zakladatel kongregace, sušický rodák Václav Klement Petr, shromáždil kolem sebe řeholní komunitu, která získala církevní schválení roku 1901. Již tři roky před tím se jim podařilo zakoupit opuštěnou továrnu na lišty v tehdejší okrajové části Budějovic. V jejím průjezdu zřídili prozatímní kapli Panny Marie Lurdské. V letech 1898–1900 se podařilo ve dvoře objektu postavit kostel Panny Marie Růžencové, jehož interier je spolu s mosaikou v průčelním risalitu kláštera významnou památkou beuronského stylu. Autorem návrhů obou částí kláštera byl Peter Lenz (řeholním jménem Desiderius), zakladatel této umělecké školy, v té době působící v pražských Emausích. ...
Ivan Grisa, dle kol. autorů: Encyklopedie Českých Budějovic, Nebe 1998 a http://www.petrini.cz/, 6.12. 2011