Pobořený hrad r. 1560 koupil Zdeněk Lhotský ze Ptení a přestavěl jej na novorenesanční zámek s arkádovým dvorem. Po požáru r. 1710 byl barokně upraven. R. 1865 Teuberovi dali zasypat příkopy, zbořit předhradí a zámek přestavět pseudorenesančně.
vstupní průčelí renesančního jižního křídla
Graficke pismenko V Křižanově stával již ve 13. století (kolem r. 1240) hrad a jeho držitelem byl Přibyslav z Křižanova. Po jeho smrti převzali Křižanov páni z Obřan, z nichž Anežka z Obřan darovala v r. 1287 polovinu vsi žďárskému klášter. Druhou polovinu s hradem držela pak větev tohoto rodu, která měla v erbu křídlo a psala se po Křižanově. Ve 14. století byl hrad přebudován a skládal se z hradního paláce, obranné věže a z opevněného předhradí. Část křižanovského zboží připadla v druhé polovině 14. století jako odúmrť markraběti Janovi a byla markraběcím lénem. na počátku 15. století drželi obě části Křižanova bratři Zikmund ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.4. 2004

hrad přestavěný na zámek