Kostel stojící na místě staršího farního kostela ze 14. stol. První zmínka z roku 1355. V l. 1729–36 přestavěn do barokní podoby. Ve věži dva zvony Vavřinec a Maria z původních čtyř zvonů (umíráček "Hodinka" a Sanktusový). Během 19. stol. četné opravy. V letech 2002–2005 byl důkladně opraven.
kostel od severu
Graficke pismenko Kostel v Klobukách stál již ve 14. století. První písemná zmínka o něm je z roku 1355, kdy po smrti faráře Bohunka nastoupil farář Jan. Po husitských válkách byl kostel opraven, farářem byl znovu obsazen až koncem 15. století. V polovině 16. století byla ke kostelu přistavena zvonová věž, která je jeho součástí. V letech 1729 až 1736 na jeho místě vznikla barokní stavba (možná s využitím zdiva původní gotické stavby). Ta byla – spolu s věží – opravena v roce 1810 a znovu opravena a upravena v roce 1885, kdy kostel dostal současnou podobu. Historie zvonů odráží historiii celé země. Ve věži byly umístěny postupně čtyři zvony, dnes ...
Jaroslav Valečka, Zdroj: www.klobuky.slansko.cz, Umělecké památky Čech,2,K/O, Academia,1978 , 8.12. 2011

popis

Na obdélnou lod´navazuje obdélný presbytář a čtvercová sakristie na severní straně. K severozápadní straně lodi přiléhá zmíněná věž. Západní průčelí se zkosenými nárožími člení lisenové rámce. Průčelí vrcholí obdélným štítem s trojúhelníkovitým zakončením a nachází se zde obdélný portál. Boční fasády lodi jsou členěny lisenovými rámci a prolamují je okna s půlkruhovými záklenky. U jižní strany lodi jsou nízké opěráky s kamennou pultovou

Kladno  (KL)
    Klobuky