V r. 1519 kupuje ves Mikuláš Sudlička z Borovnice. On, či jeho synové, zde budují tvrz zmiň. až v r. 1589, kdy je maj. Václav Sudlička. V r. 1631 je v majetku jeho dcer Kunky a Hedviky. V r. 1654 získává panství Jan Fridrich z Trautmannsdorfu a nechává ho zpustnout. Po r. 1654 se již nepřipomíná.
Budova na místě původní tvrze
Graficke pismenko První zmínka o obci je z roku 1342, kdy je nazývána Ujčíkova Lhota a náleží k panství Borohrádek, jehož majiteli jsou Čeněk a Ješek z Potštejna. V rozmezí let 1371–1392, jako Tasovcova Lhota, patří Otovi z Olešné. Další zmínka je až z roku 1519, kdy ji od Jana Okrouhlického z Kněžnic kupuje Mikuláš Sudlička z Borovnice. Mikuláš či jeho potomci zde budují tvrz, poprvé zmiňovanou v roce 1589, kdy je majitelem Mikulášův vnuk Václav Sudlička. Václav Sudlička byl ve službách Karla staršího ze Žerotína a účastnil se v roce 1624 svatby Jana Ámose Komenského v Brandýse nad Orlicí. Václav Sudlička se účastnil stavovského ...
Petr Nožička, čerpáno z F. Musil: Hrady, tvrze, zámky okresu Ústí nad Orlicí Grantis, Ústí nad Orlicí, 1995, 8.12. 2011

Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)