Mohutné valy jsou jediným pozůstatkem po původně předsunutém opevnění žlutického hradu, který chránilo z vyvýšené pozice nad městem. Po roce 1418 se objekt dočkal (asi) od Jakoubka z Vřesovic přestavby na samostatné sídlo. V roce 1568 je už pustý. Dnes jsou na ploše hradu hřiště.
Plocha hradu se zarostlými hřišti
Graficke pismenko Místo, kde stával hrad Mazanec najdete poměrně snadno: z hlavního žlutického náměstí se dejte po silnici nahoru. Na levé straně minete kapli sv. Šebestiána, která stojí u zdi bývalého zámeckého parku (dnes je v této části kemp s chatičkami). Až zeď skončí, dejte se před rodinným domkem doleva. Polní cesta, která jde šikmo do kopce vás pak dovede až na hrad. Že jste dobře poznáte snadno – jsou zde travnatá hřiště opatřená tyčemi k uchycení sítě na volejbal.
Ivka, 3.12. 2011

historie

Mazanec sloužil v první řadě jako předsunuté opevnění žlutického hradu, který leží ve svahu pod ním – tedy v nevýhodném postavení vzhledem k prudkému vývoji dělostřelectva v první polovině 15. století. První zmínka o něm je z roku 1418. Po tomto roce, kdy jej zřejmě Jakoubek z Vřesovic přestavěl, je považován za samostatné sídlo. V roce 1568 je už pustý.
    Ivka (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000), 3.12. 2011

popis

Areál hradu se nachází na mírné vyvýšenině severně od středu Žlutic, nad prostorem bývalého hradu (a pozdějšího zámku), který zřejmě chránil jako předsunuté opevnění. Zachovaly se mohutné valy, které v některých místech dosahují výšky 6–8 metrů a ohraničují areál cca 80 x 80 metrů. V nejvyšším místě valu je mírné rozšíření a prohlubeň – zde mohla stát věž. Vnitřní plocha byla přeměněna na hřiště, čímž bylo nenávratně poškozeno rozvržení hradu.