Z kostela, postaveného Vilémem z Rožmberka ve II. polovině 16. století nad léčivým pramenem, zbyla po demolici v 60. letech 20. století pouze hranolová věž. Zasvěcení stavby vycházelo z údajného zjevení světice raněnému dřevorubci, jemuž poradila léčení vodou z pramene.
Pohled od jihovýchodu
Graficke pismenko Dnešní Hojná Voda (původně Vilémova, později Heilbrunn) vznikla jako dřevorubecká osada roku 1553. Původní název nesla na počest Viléma z Rožmberka, který inicioval její vznik. Roku 1564 zde údajně svatá Anna navedla raněného dřevorubce, aby si léčil své zranění vodou ze zdejšího silného pramene. Ten tak učinil a brzy se uzdravil. Název vsi tak vychází z významu "hojivá voda". Věhlas pramene způsobil brzký vznik poutního místa, jehož součástí se stal i jednolodní renesanční kostel. Nelze vyloučit, že patrocinium souviselo s některou z dam Vilémovy rodiny (matka Anna z Roggendorfu, teta Anna z Hradce, třetí manželka Anna Marie Bádenská). ...