Moje místa 0
Barokní zámek stojí na místě středověké tvrze pánů z Gutštejna. Dalšími majiteli se od r. 1617 stali páni ze Švamberka. Nynější barokní zámek pro hrabata ze Sinzendorfu postavil r. 1729 arch. Jakub Auguston. V r. 1744 interiér vyzdoben freskami.
Zámek Trpisty
Pohled na zámek od brány
Graficke pismenko Majitelem zámku je od listopadu 2002 společnost Panství Trpísty, zámek se nachází v rekonstrukci a revitalizaci. Zámek je opět obýván, zámecké zahradnictví je v znovu v provozu.
Zámecký areál je v průběhu rekonstrukce uzavřen a pod ostrahou, prohlídky jsou ovšem po dohodě telefonem nebo mailem (office@the-trpisty-estate.com) možné. Cílem revitalizace je zpřistupnění reprezentačních prostor zámku formou návštěvnického okruhu a vrácení zámeckého areálu k původnímu využití v souvislosti kulturní krajiny.
26.9. 2003

historie

Na původním místě dnešního zámku stávala středověká tvrz pánů z Gutštejna. Datuje se tak do r. 1251, kdy máme první písemné zmínky o obci. Dalšími majiteli panství byli Markvartové z Hrádku a od r. 1617 páni ze Švamberka. Roku 1729 postavil významný plzeňský architekt Jakub Auguston pro hrabata ze Sinzendorfu nynější barkoní zámek. Roku 1744 vyzdobil interiér freskami V. Schmidt z Plané. Hlavní fasáda s portálem, kde dvojice atlantů a

Upravený text z cedule ZKV-ČST, 28.5. 2002