Původní kostel v Těchobuzi byl podle některých www stránek asi románský, přestavěn goticky a později renesančně. Ve 2. pololetí 17. století přestavěn (či nově postaven) do dnešní raně barokní podoby. Hlavní oltář a kazatelna klasicistní. Okolo kostela se původně nacházel hřbitov.
Kostel sv. Marka v Těchobuzi
Pohled na kostel od severozápadu, od návsi.
© Pavel Vítek 06/2011
Graficke pismenko Obec Těchobuz se nachází 8 km severozápadně od Pacova a 10 km jihovýchodně od Mladé Vožice. Kostel sv. Marka se nachází v centru obce, 50 m jižně od obecního úřadu, naproti zvonici.

historie

První písemná zpráva o obci Těchobuz pochází z roku 1352. Kdy byl kostel sv. Marka v Těchobuzi postaven, není přesně známo. První písemná zmínka o kostele je z roku 1365. Umělecko-historická literatura jej považuje za raně barokní novostavbu, některé internetové stránky bez uvedení zdroje uvádějí, že původní stavba byla zřejmě románská, neboť gotická část spočívá na románský základech. Později došlo k přestavbě kostela v renesančním slohu. V

popis

Kostel sv. Marka v Těchobuzi je jednolodní obdélníková stavba. Presbytář pravoúhlý a po jeho pravé straně vystavěna čtvercová sakristie s oratoří v patře. Západní průčelí kostela je završeno volutovým štítem. Hlavní oltář a kazatelna jsou klasicistní a pocházejí z pol. 19. století. Vpravo v kostelní lodi je umístěn náhrobník Antonína z Těchobuze vytesaný z červeného mramoru s reliéfem spícího Chrona. Okolo kostela se původně nacházel hřbitov.

Pelhřimov  (PE)
    Těchobuz