Barokní kostel byl postaven na místě původního dřevěného kostela, který vyhořel v 18. stol. V l. 1798–1799 byl postaven nový kostel, vysvěcen byl r. 1799. Kostelní zvony jsou z roku 1499 a 1654. V kostele byl r. 1822 pokřtěn Johann Gregor Mendel, místní rodák, světově uznávaný zakladatel genetiky.
Kostel sv. Petra a Pavla v obci Vražné
Sakrální stavba z let 1798-1799, církev římsko-katolická, vysvěcen L.P. 1799.

Kostel sv. Petra a Pavla ve Vražném

Graficke pismenko Dnešní barokní kostel stojí na místě původního dřevěného kostela, který v 18. století vyhořel. V letech 1798–1799 byl postaven z cihel, pálených vedle stavby, kostel nový, na velikost obce poměrně honosný, vysvěcený v roce 1799 jako kostel sv. Petra a Pavla. Zvony kostela jsou z roku 1499 (velký zvon) a z r. 1654 (malý zvon).
V kostele byl 22.7.1822 pokřtěn syn Antona a Rosiny Johann Mendel (který později přijal po vstupu do augustiniánského kláštera na Starém Brně řeholní jméno Gregor); světově uznávaný zakladatel genetiky. Na základě křížení řady druhů rostlin dospěl k „třem zákonům dědičnosti“, které se staly základem daného vědního oboru.
Vladimír Nippert, 18.11. 2011

Nový Jičín  (NJ)