Čtyřkřídlý rolnický statek z počátku 17. století, 20. 7. 1820 se zde narodil zakladatel genetiky Johann Gregor Mendel. Po rekonstrukci v letech 2005–7 slouží jako muzeum, ubytovací, kulturní a konferenční centrum.
Rodný dům Johanna Gregora Mendela

Rodný dům J.G.Mendela

Graficke pismenko Rolnický statek v Hynčicích 69 (dříve Heinzendorf), jehož založení lze odvozovat někdy kolem roku 1600. Prostorové uspořádání se po staletí vyvíjelo až do dnešního půdorysu a obestavěného prostoru. Ke statku přináleželo cca 20 ha polí, zahrad a luk v pruhu k lesům pod kopcem Veselí. Na statku se 20.7.1820 narodil manželům Antonu a Rosině Mendelovým syn, o dva dny později pokřtěný v kostele sv. Petra a Pavla ve Vražném jménem Johann. Po studiích vstoupil do augustiniánského kláštera na Starém Brně a přijal řeholní jméno Gregor. Výsledky jeho práce v oblasti dědičných znaků zveřejněné v roce 1865 byly přijaty jako základ moderního ...
Vladimír Nippert, 26.11. 2011

Časová osa

před rokem 1600
    Založení statku
    20. červenec 1820
    Zde se narodil manželům Antonu a Rosině Mendelovým syn, o dva dny později pokřtěný v kostele sv. Petra a Pavla ve Vražném jménem Johann.
    Celý objekt byl zásadně rekonstruován

Nový Jičín  (NJ)