Kaple sv. Václava byla vystavěna r. 1726 v barokním slohu. Věž vystavěná v průčelí pochází z r. 1902. Posledními úpravami prošla kaple na přelomu 20. a 21. stol. Kaple je obdélníková jednolodní stavba s pětibokým závěrem a hranolovou věží v průčelí
Kaple sv.Václava ve Svojkově
Pohled na kapli od jihozápadu
© Pavel Vítek 07/2011
Graficke pismenko Obec Svojkov se nachází 5 km severovýchodně od České Lípy a 6 km jihovýchodně od Nového Boru. Železniční trať přes obec ani v její blízkostí není, nejbližší nádraží je v České Lípě, v Novém Boru nebo v 5 km jihovýchodním směrem vzdálených Zákupech. Přes obec vede pouze silnice II/268 z Nového Boru do Zákup a Mimoně.
Turisticky zajímavé ve Svojkově jsou zřícenina skalního hrádku v severní části obce a Modlivý důl, kaple vytesaná ve skále, která se nachází 700 m od skalního hrádku východním směrem po červené a zelené turistické značce.

popis

První záznam o obci Svojkov (německy Schwoika) pochází z 12. století. Kaple sv. Václava byla vystavěna r. 1726 v barokním slohu. Úpravami prošla v letech 1868 a 1902. Při posledních úpravách byla ke kapli přistavěna věž. Kaple sv. Václava je obdélníková stavba. Závěr kaple je pětiboký. Věž je vystavěna v průčelí kaple. Poslední úprava kaple pochází z přelomu 20. a 21. stol.

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)