Gotickou kapli sv. Markéty založili r. 1417 purkmistr Jan Grapler a farář Matlin z Řimic na základech starší románské budovy (archeologický výzkum stále probíhá). Později byla kaple majetkem bratrstva kramářů – zmínka r. 1465. Cca r. 1520 byla kaple zbourána. Její základy byly objeveny r. 2011.
Olomouc - místo kaple sv. Markéty na Dolním náměstí

Historie kaple sv. Markéty

Graficke pismenko Uprostřed Dolního náměstí v Olomouci stávala ve středověku pozdně gotická kaple sv. Markéty. Její existenci dokazují menší písemné zprávy, první pochází z r. 1417, kdy kapli založili olomoucký purkmistr a kramář Jan Grapler a farář Matlin z Řimic. Později stavba podle všeho přešla do vlastnictví bratrstva kramářů, které bylo r. 1465 vyzváno, aby se o chátrající stavbu lépe staralo. Přibližně r. 1520 byla kaple zbourána, patrně pro špatný stav (byly nalezeny zesílené opěráky, které držely stavbu – ta se zřejmě na jílovitém pokladu rozestupovala) a také proto, že překážela v průchodu mezi Horním a Dolním náměstím. Ze zmínek o kapli nebylo ...
Ivo Rozehnal - zdroj - články v Olomouckém deníku a iDNES, 6.11. 2011

popis

Kaple sv. Markéty byla menší stavba, 10–12 m dlouhá, široká cca 6–8 m. Na místě byla objevena část lomeného gotického oblouku, drobnější nálezy (mince, knižní kování) a později byly odkryty základy starší románské budovy. Archeologický průzkum místa bude pokračovat do r. 2013.