Mariánský sloup postavený roku 1708. Doloženo datem vysekaným na severní straně podstavce, dále na podstavci znak jezuitského řádu a monogram IHS (Ježíš je náš společník). Staviteli byli jezuité z Liběšické rezidence.
sloup od jihu
Graficke pismenko Mariánský sloup byl postaven v roce 1708, jak dokládá datum vysekané na severní straně podstavce. Staviteli byli jezuité z Liběšické rezidence, kteří od roku 1621 vlastnili statek ve Verneřicích. Znak jezuitského řádu (Tovaryšstva Ježíšova), monogram IHS (vykládaný obvykle jako Iesum Habemus Socium, Ježíš je náš společník) je vysekán spolu s datem a křížem na podstavci. Sloup je bohatě architektonicky členěn a zdoben. Na odstupňované základně stojí profilovaný, hranolový podstavec. Jeho stěny, kromě data a jezuitského monogramu zdobí reliéfy Krista, sv. Jana Nepomuckého a sv. Josefa. Dřík sloupu má naspodu profilovanou kruhovou patku, na vrcholu je zdobná hlavice. Hlavici pokrývá čtvercová destička, na které je usazena vlastní socha P. Marie s Ježíškem.
Jaroslav Valečka , 2.11. 2011

socha, monument