Goticko-renesanční budova, barokně upravená, sloužila jako sídlo prelátů krumlovského farního kostela. Postavena v pol. 14. stol., přestavěna pozdně goticky, renesančně (1576), barokně (1655, 1769), upravena 1865, restaurována 1897–1904 a na přelomu 70. a 80. let 20. stol. Dnes knihovna a galerie.
Hlavní (severní) průčelí

Bývalá prelatura v Českém Krumlově

Graficke pismenko Mezi Kaplankou a jesuitskou kolejí (viz hesla) stojí za východním závěrem kostela svatého Víta čtyřkřídlá budova někdejší prelatury. Vznikla ve II. polovině 14. století jako sídlo zdejšího arciděkanství, obdařeného později prelátským titulem. Pozdně gotickou přestavbu následovala renesanční roku 1576 (stavitel B. Maggi). Od roku 1596 (s přestávkou v letech 1602–24) fungoval v jednom z křídel prelátský pivovar, jehož provoz byl důvodem četných požárů (největší v letech 1652 a 1768), po nichž následovaly vždy stavební úpravy. Po posledním z nich vznikl rokokový sál, jehož výmalbu provedl František Josef Prokyš (viz Maškarní sál na zámku, Kvítkův dvůr). ...
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977 a http://www.ckrumlov.info/docs/cz/mesto_objekt_hor155.xml, 26.11. 2011