tvrz Nadslav

Na Zámku
Ves Nadslav byla prvně připomínána roku 1361. V letech 1363–1378 za Zdenka z Nadslavi existovala tvrz jakožto sídlo vladyků. Písemné prameny o tvrzi chybějí. Zanikla pravděpodobně ke konci 14. století.
Plocha tvrziště v lese.
Graficke pismenko Místo tvrziště nejlépe nalezneme, když před vsí Nadslav odbočíme do leva ze silnice vedoucí od Střevače k rybníku Mordýř, od rybníka se vydáme vpravo přímo do lesa, kde je nutné důkladněji hledat v lesním porostu. Pomoci může i mapa, kde je místo uváděno jako lokalita „Na Zámku“. Označeno je však více v poli než v lese, což může při hledání způsobit menší komplikace.
Jan Švejkar, 2011 , 30.10. 2011

Nadslav
    Ves Nadslav, nacházející se asi 6 km západně od Jičína, je známá svým kostelem s malbami na oknech kůru a zajímavým náhrobkem Petra z Kopidlna z roku 1494. Na západ od vsi na okraji lesa nalezneme místo, kde pravděpodobně stávala tvrz vladyků Nadslavských. Nahrává tomu fakt, že písemné prameny nedokládají existenci tvrze ve vsi Nadslav. Tvrziště je situováno v nedalekém lese zhruba 0,5 km od posledních domků vsi na nevýrazném ostrohu. Místo je

Jan Švejkar, 2011: Prameny: A. Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království českého, díl 5 – Podkrkonoší, s. 275; Kolektiv, Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku –díl Východní Čechy, Praha 1989, s. 313. , 30.10. 2011

Jičín  (JC)
    Nadslav