Moje místa 0
Kamenný pranýř z roku 1592 vyrobený z místní žuly. I přes pozdní dobu svého vzniku dodržuje tradiční pozdně gotickou formu, obvyklou na obdobných zařízeních v okolí (např. Vyšší Brod, Hořice). Umístěn v těžišti svažitého přídolského náměstí.
Pranýř od severu
© Ivan Grisa 10/2011
Graficke pismenko Pranýř se nachází ve skupině stromů v těžišti přídolského náměstí. Asi 50 m nad ním zastavují nečetné autobusové spoje na lince z Českého Krumlova (jen v pracovních dnech). Parkování je možné v celé obci bez poplatku. Při příjezdu autem od silnice II/157 (odbočky nad krumlovskou nemocnicí či pod Dolní Plání) je třeba počítat s velmi úzkými silncemi, vroubenými nádhernými starými alejemi.
Přes Přídolí prochází modrá turistická značka z Rožmberka přes Rožmitál na Šumavě do Českého Krumlova.

Kamenný pranýř v Přídolí
    Přídolí (německy Priethal) vzniklo zřejmě na přelomu 12. a 13. století jako první sídlo pánů z Prčice (Vítkovců) v okolí pozdějšího Českého Krumlova. První doloženou zprávou o jeho existenci je svědectví faráře Bohuslava Vita de Predol na kupní smlouvě Vítka z Prčice při koupi vsi Kojetína. Vítkovci postavili na Strážném vrchu severovýchodně od vsi zřejmě dřevěný hrádek. Roku 1231 je v Přídolí doložena existence solného skladu. Extrémní poloha

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 26.11. 2011