Kostel byl postaven v l. 1950–1951 farním sborem Českobratrské církve evangelické pod vedením duchovního Jaroslava Opočenského. Projekt kostela vypracoval architekt Bohumil Bareš. R. 1987 byla ke kostelu přistavěna věž.
východní průčelí kostela
Graficke pismenko Vznik kostela v Chotiněvsi je spojen s dosídlením českého pohraničí po 2. světové válce. Chotiněves po odsunu Němců osídlili čeští reemigranti z ukrajinské vesnice Boratín. Na rozdíl od většiny volyňských Čechů, kteří vyznávali katolickou víru, Češi v Boratíně byli převážně evangelického vyznání a jejich vůdčí postavou byl duchovní Jaroslav Opočenský. V Chotiněvsi byl proto ustanoven v r. 1947 farní sbor Českobratrské církve evangelické se dvěma kazatelskými stanicemi v blízkých Encovanech a Habřině. Chotiněvští nejprve vykonávali bohoslužby po domácnostech, ale usilovali o stavbu kostela. Povolení bylo po velkém úsilí získáno a 10. ...

popis

Kostel je jednoduchou, obdélnou stavbou, s osou mírně odchýlenou od směru západ-východ. Vchod do kostela je ve východním průčelí lodi, za jednoduchými obloukovitými arkádami. Nad arkádami je prostor (kruchta), osvětlený nízkým širokým oknem, krytým stříškou, nad níž je nápis "Chvalte Hospodina" a červený znak kalicha. Z půdorysu obdélné lodi se sedlovou střechou vystupuje u jihovýchodního nároží hranolová věž s dlátovou střechou. V západní stěně

Jaroslav Valečka, 4.1. 2012

Litoměřice  (LT)