Mariánský sloup na náměstí T. G. Masaryka postaven v roce 1890 kamenickým mistrem Slejškou. Vrcholová socha Panny Marie je z hořického pískovce. Sloup s dekorativní hlavicí je ze žuly, stejně jako hranolový podstavec pod ním. Sloup restaurován v roce 1996.
Mariánský sloup v Chotěboři na náměstí T.G.Masaryka
© Pavel Vítek 08/2011
Graficke pismenko Město Chotěboř leží 14 km severovýchodně od Havlíčkova Brodu. Historické jádro města je městskou památkovou zónou. Mariánský sloup stojí v parčíku na náměstí T. G. Masaryka. V Chotěboři stojí ještě jeden mariánský sloup, starší, ale ten je umístěn v parčíku pod ulicí Trčků z Lípy.

historie

Mariánský sloup na náměstí T. G. Masaryka byl postaven v roce 1890. Nahradil původní, barokní sloup, který je nyní umístěn v parčíku pod ulicí Trčků z Lípy. Nový sloup vytesal kamenický mistr Slejška podle návrhu P. Streithema. Vrcholová socha Panny Marie je z hořického pískovce a je vysoká 2 m. Sloup s dekorativní hlavicí je rovněž z píslovce, ze žuly je hranolový podstavec pod sloupem. Vlastní sloup má výšku 3,75 m, sokl 1,75 m. Zděná podnož

socha, monument
     Havlíčkův Brod  (HB)