Pekařský dům u severní brány s kamenným vstupním portálem ozdobeným anděly. Ve štítě půlkruhové niky se sochami sv. Donáta a Floriána. Letopočet 1597 znamená výstavbu pekařského domu a letopočet 1927 jeho celkovou opravu.
Pekařský dům v Mohelnici
Boční pohled na dům
© Pavel Vítek 06/2008
Graficke pismenko Město Mohelnice leží při hlavní silnici č. 35, spojující Olomouc s Hradcem Králové. Velmi pěkný Pekařský dům najdeme v centru města, východně od kostela sv. Tomáše z Canterbury, u jediné zachovalé městské brány, kde z ulice U brány odbočuje ulice Hřebíkářská.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1131 jako majetek metropolitní olomoucké kapituly. Takzvaný Pekařský dům u severní brány má kamenný vstupní portál ozdobený anděly. V lichoběžníkovém štítu jsou dvě půlkruhové niky se sochami sv. Donáta a sv. Floriána. Letopočet 1597 znamená výstavbu pekařského domu a další letopočet 1927, celkovou opravu domu. Poslední rekonstrukcí prošla fasáda domu v devadesátých letech 20. století.