Původní kostel pochází z roku 1381. Od základů byl přestavěn barokně r. 1750. Novoromantickou přestavbou kostel prošel r. 1859. Kostel je orientovaná podélná jednolodní stavba z režných kamenných kvádrů s odsazeným polygonálním závěrem a hranolovou věží v západním průčelí.
Kostel sv. Máří Magdaleny ve Studené Loučce
Pohled na kostel od severu
© Pavel Vítek 06/2011
Graficke pismenko Studená Loučka je částí města Mohelnice, které je vzdálené 8 km. Obec Studená Loučka leží u silnice Olomouc - Moravská Třebová - Hradec Králové na vrcholu kopce, který je u motoristů známý jako „Mohelničák“, vpravo pod silnicí, jedeme-li od Olomouce. Kostel sv. Máří Magdaleny je nepřehlédnutelnou dominantou obce a leží v jejím centru.
U motoristů je známý nedaleký Motorest „U ŠTIKŮ“, kde je k dostání mimo jiná jídla i výběr olomouckých tvarůžků v různých úpravách.

historie

Původní kostel ve Studené Loučce se poprvé připomíná již roku 1381, a to jako kostel farní. Později je uváděn jako kostel filiální k faře v Maletíně. Od základů byl přestavěn roku 1750. Nově byl na kostel farní povýšen roku 1857. Ale nynější novoromantická podoba kostela sv. Máří Magdaleny pochází po jeho další přestavbě roku 1859. Při této přestavbě svým nemalým dílem přispěl místní mistr kamenický Ignác Haberland. Ten se také podílel na

popis

Kostel sv. Máří Magdaleny je orientovaná podélná jednolodní stavba. Vystavěn je z režných kamenných kvádrů. Polygonální kněžiště je odsazené s paprskovitou klenbou. Na západním straně kostela je vyzdvižena hranolovitá zvonice.

Šumperk  (SU)
    Studená Loučka