kostel sv. Anny a sv. Mikuláše

zaniklý starý katolický kostel a hřbitov
Zaniklý dřevěný katolický kostel sv. Anny a Mikuláše z poč. 14. stol. Zmiňován r. 1390 a 1447. R. 1553 vyhořel a byl jen provizorně opraven. Využíván až do konce třicetileté války, kdy byl pro katolíky zabrán mladší zděný protestantský kostel. Starý kostel se hřbitovem chátral a byl rozebrán.
Hlavní obrázek místa
celkový pohled přes plochu zaniklého hřbitova a kostela k západu na objekt bývalého fojtství v pozadí
© Jan P. Štěpánek 10/2011
Graficke pismenko Místo zaniklého dřevěného katolického kostela sv. Anny a sv. Mikuláše, původního nejstaršího katolického svatostánku v městečku Rychvald na Karvinsku. Prostor, kde zaniklý kostel spolu se hřbitovem stával, se nachází na okraji města při ulici Na Fojtství a je vymezen právě touto cestou a plochou mezi čp. 45 (bývalé fojtství, později hostinec) a čp. 46. Areál bývalého hřbitova si dodnes zachoval přibližně původní oválný tvar vymezený na severu, západě a jihu mírnou terénní hranou. Plocha je dnes zatravněná a porostlá několika letitými stromy po obvodu. Nic zde nepřipomíná někdejší centrum katolické církve ve městě.

historie

Dřevěný či z větší části dřevěný kostelík středověkého původu z počátku 14. století se poprvé jako farní připomíná v roce 1390 a později opět roku 1447. V roce 1532 byl spolu s blízkou farou poničen velkým požárem. Poté byl kostel jen provizorně obnoven, avšak nadále sloužil svému účelu. V době silné reformace na Těšínsku v 16. století přetrvávala v Rychvaldě malá katolická menšina. Nový feudální majitel panství Bernard Barský z Baště byl sice

Jan P. Štěpánek dle K. Kuča: Města a městečka a J. Benatzky: in Těšínsko 1993, č. 2, 13.10. 2011

61-62 Ostravsko