Jako náhradu za původní městský hřbitov u kostela sv. Martina (viz heslo) si vejprtští zřídili roku 1908 lesní pohřebiště v jižní části města. Pravidelně založený areál se vstupem, zahrnujícím pohřební kapli a symetrické hrobnické domky doplnilo roku 1971 sousoší ze zlikvidované Přísečnice.
Kaple a severní hrobnický domek od západu
© Ivan Grisa 10/2011
Graficke pismenko Hřbitov se nachází na jižním okraji vlastních Vejprt (dále za loukou začíná osada Nové Zvolání) v ulici Zátiší. Asi 200 m severovýchodně leží železniční zastávka Vejprty koupaliště, autobusy zastavují na Moskevské ulici hluboko v údolí Polavy (silnice II/219, odtud vzhůru Pivovarskou ulicí).

Lesní hřbitov ve Vejprtech
    Jako náhradu za původní městský hřbitov u kostela sv. Martina (viz heslo) si vejprtští zřídili roku 1908 v duchu panujících módních trendů lesní pohřebiště v jižní části města. Pravidelně založený areál se vstupem, zahrnujícím novogotickou pohřební kapli a symetrické hrobnické domky se začal zaplňovat mimo jiné i honosnými hrobkami rodin místních podnikatelů. Hřbitov trpí od roku 1945 zanedbávanou údržbou, po roce 1990 i nájezdy sběračů kovů,

Chomutov  (CV)
    Vejprty