Mešní kaple, dnes evidovaná jako kostel, byla v centru Horní Halže postavena roku 1902. Náklady nesl spolek pro její výstavbu. Objekt ve stylu velmi strohé novogotiky slouží dodnes původnímu účelu. Východně před kostelem zbytky památníku padlým v I. světové válce.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 10/2011
Graficke pismenko Horní Halže je místní částí obce Měděnec. Někdejší hornická obec a sídlo výrobny modré a zelené skalice z měděneckých rud se po roce 1945 proměnila v převážně chatařskou osadu s minimem stálých obyvatel. Stýká se zde silnice Klášterec nad Ohří - Kovářská s prudce stoupající spojnicí Perštejna (silnice I/13) s Horní Halží.
Kostel je přístupný jen při výjimečných příležitostech (např. mše k výročí vysvěcení, viz kontakt).

historie

Původně mešní kaple, dnes evidovaná jako filiální kostel, byla v centru Horní Halže postavena roku 1902, což dokládá dochovaná pamětní deska. Náklady nesl spolek pro výstavbu kaple. Objekt postavený ve stylu velmi oproštěné novogotiky slouží dodnes původnímu účelu. Východně před kostelem se nacházejí zbytky památníku občanům z Horní i Dolní Halže padlým v I. světové válce.

Chomutov  (CV)
    Horní Halže