kaple Nejsvětějšího srdce Ježíšova

Horská modlitebna u štoly Země zaslíbená
Kaple na jihozápadním úpatí Mědníku byla postavena roku 1937 nákladem měděneckého starosty Voita jako poděkování za zmírnění nezaměstnanosti v obci získáním zakázky pro jeho tkalcovnu perliček (Perlweberei). Po II. světové válce vyrabován interier, stavba obnovena po roce 1990.
Kaple od jihozápadu
© Ivan Grisa 10/2011
Graficke pismenko Nejmladší část poutního areálu na Mědníku byla postavena na jeho jihozápadním úpatí roku 1937 nákladem měděneckého starosty Voita jako poděkování za zmírnění nezaměstnanosti v obci získáním zakázky do USA pro jeho tkalcovnu perliček (Perlweberei). Po II. světové válce byl vyrabován interier, stavba obnovena po roce 1990. Pro její neomítané zdivo z tmavého kamene se jí na rozdíl od "bílé" kaple na vrcholu přezdívá "černá".
Ivan Grisa, dle informační vývěsky na kapli, 16.10. 2011
     Chomutov  (CV)