Kostel vystavěn v gotickém slohu ve 14. stol. jako farní zmiňován v r. 1384. Koncem 17. stol. upraven barokně. Sakristie přistavěna asi r. 1778. Velkou opravou prošel r. 1929, kdy byl interiér pseudoslohově vymalován.
Kostel sv. Václava v Cetorazi
Pohled na kostel od jihu
© Pavel Vítek 06/2011
Graficke pismenko Obec Cetoraz se nachází cca 4 km jihozápadně od Pacova a 25 km východně od Tábora. Obcí prochází silnice II/129, spojující Pacov s Táborem a leží v blízkosti silnice 1/19, spojující Jihlavu s Plzní. Dominantou obce je kostel sv. Václava. Nedaleko od Cetorazi jihovýchodním směrem leží veřejnosti přístupný hrad Kámen a jihozápadně se nachází Chýnovská jeskyně, rovněž veřejnosti přístupná.

historie

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1307. Kostel byl vystavěn v gotickém slohu ve 14. století a jako farní je zmiňován již v roce 1384. Koncem 17. století kostel upraven barokně. Sakristie byla přistavěna asi roku 1778. Velkou opravou prošel kostel r. 1929, kdy byl interiér pseudoslohově vymalován.

popis

Kostel sv. Václava v Cetorazi je jednolodní obdélníková stavba s pravoúhlým presbytářem a obdélníkovou sakristií. Na jižní straně kostelní lodi stojí hranolovitá věž. V západních nárožích věže a ve východních nárožích presbytáře jsou původní gotické opěráky a v severní stěně lodi je zazděný gotický portálek. Hlavní oltář je vyroben v raně barokním stylu a je do kostela v Cetorazi přenesen z kláštera karmelitánů v Pacově.