Zaniklá kaple sv. Cyrila a Metoděje stála na místě dnešního OD Prior. Byla postavena někdy ve 14. stol. a stávala v tehdejším prostoru hřbitova. Prvně se zmiňuje r. 1458, v 18. stol. byla stavebně rozšířena. R. 1784 byla reformou Josefa II. zrušena. Poté sloužila jako skladiště a brzy byla zbořena.
Hlavní obrázek místa
Olomouc - kaple sv. Cyrila Metoděje - v těchto místech, pod OD PRIOR, stávala do konce 18. století kaple
© Ivo Rozehnal, 10/2011
Graficke pismenko Na rohu dnešní Úzké ulice a hlavní věže Mořického chrámu bývala v minulosti kaple sv. Cyrila a Metoděje, zvaná též Moravská. Byla postavena někdy ve 14. stol. a stávala v tehdejším prostoru hřbitova, který se u dnešního Mořického chrámu nacházel. Nebyla však jedinou stavbou hřbitovního areálu. Stávala zde i kaple sv. Mikuláše (zmiňována r. 1331, r. 1594 zbourána), kaple sv. Felixe a Adaukta (postavená r.1360, zničena požárem v r.1492) a kaple sv. Anny a sv. Augustina (postavená r. 1403). Samotná kaple sv. Cyrila a Metoděje stála ze všech kaplí nejdéle. První zápis o ní pochází z r. 1452, v 18. stol. prošla ...
Ivo Rozehnal - zdroj Olomouc očima staletí, Pojsl M. -1992, 7.10. 2011

zaniklý