kaple Panny Marie Ochranitelky

Madony Ochránkyně Olomouce
Kaple Panny Marie Ochranitelky byla postavena r. 1860 na místě staršího domu. V kapli je vzácný reliéf Panny Marie Ochranitelky z roku 1483 a sochy sv. Petra a Pavla z 2. pol. 15. stol. Výzdoba pochází ze zbořených olomouckých kostelů (Panny Marie na Předhradí a sv. Petra na Předhradí).
© Ivo Rozehnal, 10/2011
Graficke pismenko Na rohu Dómské uličky a Václavského náměstí se nachází malá kaple Panny Marie Ochranitelky (Madony Ochránkyně Olomouce). Kaple byla postavena na místě staršího domu roku 1860 a vyniká třemi přenesenými gotickými prvky výzdoby: prvním je reliéf Panny Marie Ochranitelky z roku 1483, jehož původní místo bylo ve věži kostela Panny Marie na Předhradí. Kostel byl rozebrán r. 1839 při přestavbě města. Dalšími dvěma prvky jsou sochy sv. Petra a Pavla z 2. poloviny 15. století, umístěné ve výklencích, pocházející z kostela sv. Petra na Předhradí. Ten byl též zbourán, r. 1792.
V kapli jsou dnes umístěny kopie, zatímco originály byly přeneseny do sousedního dómu sv. Václava.
Ivo Rozehnal - zdroj wikipedie.cz, 7.10. 2011