Zřícenina letohrádku založeného po roce 1750 Janem Šternberkem. Původně to byla přízemní budova obdélníkového tvaru. Od roku 1839 byl letohrádek už jen ruinou a dodnes se dochovaly pouze dvě obvodové zdi.
celkový pohled
Graficke pismenko Při výjezdu z Oseka u Rokycan směrem na Rokycany je po levé straně návrší a na něm stojí zbytky letohrádku. Původně to byla přízemní jednopatrová, cihlová stavba, která byla postavena podle některých autorů v první polovině 18. století za Nosticů a podle jiných ve 2. polovině 18. století za Šternberků. Dodnes se dochovaly jen dvě obvodové zdi.
K letohrádku vede odbočka z modré turisticky značené cesty.
22.5. 2004

historie

Kamýk - skalka, dominanta kraje na jihu obce Oseka, vystupující do výše 254 m nad okolí s výškou 378-420 m nad mořem. Buližníkový suk, na kterém majitel oseckého panství v letech 1749-1774 hrabě Jan Šternberk dal po roce 1750 postavit přízemní budovu obdélníkového půdorysu – letohrádek. Do letohrádku se jezdilo z oseckého zámku na loďkách po Podzámeckém rybníku, který byl zrušen po zániku železáren v Oseku roku 1814. Již roku 1839 zbyla z

Tolik cedule u místa., 28.5. 2002

Rokycany  (RO)