Kaple sv. Floriana byla v obci Ivaň postavena místními až r. 1898. Zřejmě v souvislosti s tehdy častými požáry (v rozmezí let 1806–96 hořelo v obci 17x) a vznikem zdejšího hasičského sboru byla kaple pojmenována po sv. Floriánovi, patronovi hasičů.
Ivaň - kaple sv. Floriána
© Ivo Rozehnal, 09/2011
Graficke pismenko Obec Ivaň leží mezi říčkami Valová a Blata, jihovýchodně asi 13 km od Prostějova. Kaple se nachází v klasickém umístění uprostřed ulicové zástavby, jak je na Hané zvykem.
Ivo Rozehnal, 11.1. 2012

Historie obce Ivaň a kaple sv. Floriána
    Hanácká vesnice Ivaň má starobylé osídlení. První písemná zpráva o obci však pochází až z r. 1351, kdy zdejší dvůr držel olomoucký měšťan Zdeněk. Od r. 1376 je písemných záznamů několik, týkají se vždy vladyků podle dvora pojmenovaných – Přibeň, Lideř, Arnošt, či Jan Svach. Vesnice byla vždy vázána k tovačovskému panství. Tovačovu patřila celá ves od r. 1385 za Ctibora z Cimburka. Ivaň vždy patřívala pod farnost v Tovačově. Stánek Boží, kapli

Ivo Rozehnal - zdroj - publikace 100 let sboru dobrovolných hasičů v Ivani /1996, 28.9. 2011
    Svatý Florián (Florián z Lorchu)