Moje místa 0
Novorenesanční evangelický kostel z l. 1897–98, vystavěný Janem Šírou na místě starší modlitebny z r. 1784. V posledních letech prošel chrám nákladnou rekonstrukcí. Cenný je především prostý interiér kostela doplněný atypickým dřevěným kazetovým stropem a využitím litinových ozdobných sloupů.
jižní fasáda kostela
© Jan P. Štěpánek 09/2011
Graficke pismenko Kostel Českobratrské církve evangelické v obci Rovečné nedaleko Bystřice nad Pernštejnem je významnou dominantou vsi i širokého okolí. Novorenesanční chrám je dodnes využíván k pravidelným bohoslužbám silné skupiny evangelíků ve vesnici. Mše a kázání se zde konají pravidelně každou neděli.

historie

Současná pseudorenesanční budova kostela Českobratrské církve evangelické byla vystavěna v letech 1897–1898 na místě starší prosté modlitebny z roku 1784. Projektantem kostela byl novoměstský stavitel Jan Šíra. Věž kostela byla osazena trojicí zvonů, které však byly zrekvírovány postupně pro válečné účely. Dnes je na věži opět trojice zvonů. Po roce 1989 byl opraven vnější plášť kostela a na konci 90. let 20. století i interiér.
    Jan P. Štěpánek dle informací v místě a webu, 28.9. 2011

popis

Kostel je vystavěn do mírného svahu na půdoryse obdélníka s pětiosým ustoupeným presbyteriem a průčelní věží nad hlavním vstupem. Okapové boční fasády kostelní lodi prolamuje pětice vysokých půlkruhově zakončených oken, v presbyteriu pak dvojice menších oken a jedno kruhové okno s barevnou vitráží. Vstupní průčelí je prolomeno trojicí vstupů: hlavní vstup je zvýrazněn trojúhelníkovým frontonem a dvojicí postranních sloupů, boční vstupy jsou