Kostel byl postaven v l. 1712–1713 na místě pův. kostela ze 14. stol. Kostel r. 1898 vyhořel, při následné opravě získal dnešní podobu. Pod kostelem je krypta, ve které bylo nalezeno 34 mumií ze 17. a 18. stol. V kostele je mj. křtitelnice z roku 1691 a oltářní obraz sv. Prokopa (Josef V. Hellich).
kostel z náměstí

Historie kostela sv. Prokopa

Graficke pismenko Kostel sv. Prokopa byl postaven v letech 1712–1713 na místě, kde stával starší kostel, postavený ve 14. století. Kolem starého kostela se původně rozkládal hřbitov, který byl – před stavbou nového kostela – přemístěn ke kapli sv. Barbory. Kostel sv. Prokopa r. 1898 vyhořel, a při následující stavební rekonstrukci získal svou dnešní podobu. Pod kostelem se nachází krypta s křížovou pilířovou klenbou, ve které bylo nalezeno celkem 34 mumií ze 17. a 18. stol., mj. i pana Bohouše z Chrastu a na Vamberce a paní Magdaleny Grambové z Meldeku, zakladatelky krajkářství ve Vamberku. V současnosti jsou mumie umístěny v broumovském ...

Vamberecký fext - mumie
    Podle pověsti je mezi mumiemi, nalezenými v kryptě pod kostelem sv. Prokopa i fext, přenesený sem z radniční věže. Fext je člověk, který může být údajně zastřelen/zabit jen skleněnou kulí a jehož mrtvola se nikdy nerozloží. Vamberecký fext je prý starý 450 let.