Pöttingeum – Ústav pro vzdělávání dívek – nechal postavit v l. 1894–1895 hrabě Emanuel Pötting-Persing (arch. Jakob Gartner). Zaměření školy se měnilo, mj. zde byla od r. 1899 první dívčí obchodní škola v Čechách. Od r. 1948 se škola soustředí na zdravotnickou výuku. Od r. 2002 je kulturní památkou.
Olomouc - Pöttingeum
© Ivo Rozehnal, 09/2011
Graficke pismenko Budova zvaná Pöttingeum stojí na rušné olomoucké třídě Palackého, severozápadně od historického centra města. V okolí je např. zimní stadion, či Čechovy sady.
Ivo Rozehnal , 23.9. 2011

Historie Pöttingea v Olomouci
    Budovu v l. 1894–1895 postavil v podobě neogotického paláce Karel Starý st. podle projektu Jakoba Gartnera z Vídně. Pöttingeum – Ústav pro vzdělávání dívek – založil hrabě Emanuel Pötting-Persing (1818–1898), generální vikář olomoucké arcidiecéze, kapitulní probošt a jeden ze zakladatelů Matice školské. Přestože byl hrabě německého původu, podporoval české národní hnutí. Škola, určená pro výchovu a vzdělávání dívek, byla otevřena dne

čerpáno z epol.cz, wikipedia.org, 21.1. 2012