Drobná pseudohistorizující kaple z 2. pol. 19. století na rozhraní katastrů obce Nošovice a Nižní Lhoty při čp.1.
celkový pohled na kapličku
© Jan P. Štěpánek 04/2011
Graficke pismenko Drobná bezeslohová kaplička na dolním konci obce Nošovice, nedaleko hranice s obcí Dobrou u Frýdku.
Na štítě je vyveden letopočet 1812 a existuje pověst, že byla vystavěna v souvislosti s koncem napoleonských válek. Dle pověsti jsou u kaple pohřbeni mrtví napoleonští nebo ruští vojáci. Prý se zde na sousedním pozemku gruntu našla při orání stará šavle napoleonská a jiné součástky ze zbraní té doby. Našla se zde i tzv. píka (kopí k pušce) podle níž se zde říká „Na píketě“. Původní šindelem krytá střecha byla pokryta nově červenou břidlicí r. 1900.

61-62 Ostravsko