Hranolovitá zvonice na nárožích s lizénami postavena roku 1603. Stavbu financoval Otta z Losu. Přízemí zvonice sloužilo jako šatlava. Zvonice slouží svému účelu stále, ovšem ne již jako šatlava, ale každý den tu zvoní poledne.
Zvonice v obci Těchobuz
© Pavel Vítek 06/2011
Obec Těchobuz se nachází 8 km severozápadně od Pacova a 10 km jihovýchodně od Mladé Vožice. Zvonice je vystavěna cca 40 m západně od kostela.

historie

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1352. Zvonice u kostela sv. Marka byla postavena v roce 1603. Stavbu financoval tehdejší majitel těchobuzského panství rytíř Otta z Losu. Zvonice je hranolovitá stavba, na nárožích s lizénami. Přízemí zvonice sloužilo jako panské a obecní vězení – šatlava. Zvonice slouží svému účelu stále, ovšem ne již jako šatlava, ale každý den tu zvoní poledne.