Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Blansek
Hrady.cz
Rozsáhlé zříceniny biskupského hradu. Hrad založen před r. 1275 biskupem Brunem ze Schauenburgu. R. 1430 či 1431 snad dobýván husity, v blíže neurčené době zanikl požárem a r. 1461 již je pustý.
Graficke pismenko Asi 1,5 km od propasti Macocha. Po turistické stezce sejdeme do údolí k rozcestí, pak po zelené značce znovu do kopce (0,7 km). Jedná se o zarostlý vršek se zbytky zdiva hradu.
28.5. 2002

turistické

Pokud přijdete k místu hradu, resp. k informační ceduli KČT, může se vám zdát, že se jedná pouze o zarostlý pahorek se zbytky zdiva a že návštěva Blanseku byla vlastně zbytečná. Leč skutečnost je jiná. Toto označení leží v místě předhradí, k hradu je nutno sestoupit o několik desítek metrů níže po pěšině. Teprve potom se dostanete do vlastního hradu, který byl i s přihrádkem poměrně rozlehlý. Chtělo by to k přistupu umístit nějakou lepší

Jan Celý, 5.8. 2007

historie

Hrad Blansek byl založen v 13. století olomouckým biskupem Brunem z Schaufenberku, od poloviny 15. je století pustý. Stavební dispozice hradu byla dvojdílná, tvořená bezvěžovým jádrem s obvodovou zástavbou a předhradím, jemuž dominovala věžová stavba o rozměrech 11x15 m. Dnes jsou patrny poměrně velké úseky zachovalých a zřícených hradeb, pozůstatky výstavného paláce s velkými okny a obvodové hradby jádra, dříve mylně považované za pozůstatky

28.5. 2002
    Blansek
    Zřícenina rozlehlého hradu, ležícího na skále naproti vchodu do Punkevních jeskyní, který založil olomoucký biskup Bruno ze Šaumburku v polovině 13. století. V 14. století byl opraven a zřejmě rozšířen o přehradí. Od té doby byl často zastavován. Roku 1424 bylo vypleněno husity okolí Blanska a zřejmě dobýván i hrad Blansek. Totéž se stalo i při další husitské výpravě roku 1431. Hrad však rozbořen nebyl, jelikož v roce 1440 se zde konal sněm

28.4. 2003

Pověsti z Blanseka
    K hradu, který je v lidovém podání nazýván jako Staré zámky, se vztahují různé pověsti. První z nich je o pokladu, který tam šla vykopat chudá žena, jejíž manžel narukoval do válek s Turky. Další vyprávění je o zlém pánovi, jenž zahynul na Čertově mostě při hledání pokladu, když tam předtím poslal jednoho chasníka, který mu odtamtud přinesl mláďata orla. Nejznámější pověst má název "Prokletý rytíř", a jak název napovídá, je též o zlém hradním