Kamenná tvrz vznikla před r.1557. Poč.18.st.barokně upravena. Doplněn rizalit, přistavěno boční křídlo. Záv.19.st. pseudogotická úprava. Hlavní křídlo ozdobeno dvojicí osmibokých věžiček. Korunu zdiva ozdobily trojúhelné štíty s cimbuřím.
Zámek

popis zámku

Graficke pismenko Ves Verušičky ležící 25 km jihovýchodně od Karlových Varů. je poměrně mladá, vznikla snad až během 15. století. Poškozená budova zámku vzniklého přestavbou renesanční tvrze leží téměř v centru vsi. Tvrz ve Verušičkách byla založena nedlouho před rokem 1557. První přímá zpráva o ní sahá do roku 1589. Její nejstarší popis pochází z roku 1682, kdy se dělili o majetek bratři Antonín Jan Friedrich a Leopold Antonín Edmund Libštejnští z Kolovrat, ale podrobnější popis byl vypracován až v roce 1709. Staré rytířské sídlo ve Verušičkách bylo patrové, vystavěné z kamene. Při tvrzi se rozkládal poplužní dvůr. Tvrz tvořila od počátku velká patrová obdélná. ...

historie

Nelze vyloučit, že ves Verušičky byla založena majitelem vsi Verušice u Žlutic Mikulášem ze Steinbachu. Původně patřila k sousednímu statku Luka. Po jeho rozdělení mezi Mikulášovi syny Kryštofa a Volfa kolem poloviny 16. věku získal Verušičky Volf a vytvořil z nich centrum statku s tvrzí, doloženého písemně poprvé v roce 1556. Po jeho smrti zdědila statek jeho dcera Anna, provdaná za Sezimu Mířkovského ze Stropčic. Statek vlastnila do roku 1601,

J. Úlovec: Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, 2. díl [N-Ž], Libri, Praha 2005, 22.6. 2006