Hrady.cz
Socha Herkula, zvaného také Samson, byla zhotovena v letech 1730 až 40 v dílně Matyáše Brauna. Původně stávala v zahradě bývalého zdravotního střediska a dnes je její kopie umístěná v severovýchodním rohu Voigtova parku u děkanského kostela.
Socha stojí v horním pravém rohu Voigtových sadů, v blízkosti tramvajové zastávky Na Východě.
Prudký Martin , 12.9. 2011

historie

Socha starořeckého bájného bojovníka Herkula, zvaná místními také Samsonem, byla zhotovena v dílně Matyáše Brauna mezi roky 1730 až 40. Herkules byl největším řeckým bájným bojovníkem, Diovým synem, který měl vykonat mnoho hrdinských činů za něž byl přijat do řeckého panteonu. Naproti tomu Samson byl reálnou historickou postavou, popsanou ve Starém zákoně, v knize Soudců, kde jsou mu věnovány celé čtyři kapitoly (13. až 16.). Samotný anděl

Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv, Litvínov v proměnách času-L. Pokorná a kol., 12.9. 2011