Barokní sloup na členitém podstavci s dochovanými zbytky sochařské výzdoby. Do Valtířova byl převezen na přelomu 60. a 70. let 20. století. Původně stál v jedné ze vsí, zatopených Nechranickou přehradou. Sochy, které stávaly na rozích podstavce, zmizely neznámo kam.
Sloup od jihu
Sloup stojí uprostřed parčíku na návsi, severovýchodně od kostela sv. Václava.

Sloup Čtrnácti svatých pomocníků ve Valtířově
    Barokní sloup na členitém podstavci, kdysi osazeném sochami. Na vrcholovém obelisku se dochovaly reliéfy, dnes postižené zvětráváním. Sloup pochází zřejmě z počátku 18. století. Do Valtířova byl převezen na přelomu 60. a 70. let 20. století. Původně stál v jedné ze vsí, zatopených Nechranickou přehradou. Sochy, které zdobily rohy podstavce, zmizely neznámo kdy a kam.
    Obec Valtířov (Waltirsche)
    Název vsi vznikl z osobního jména Valterův, tj. dvůr. Dobu jejího založení snad lze klást do průběhu 13. století. Avšak jsou doklady o mnohem dřívějším osídlení tohoto místa - archeologické nálezy šňůrové keramiky, žárových hrobů a zbytků laténské kultury. Neznámý majitel v obci nechal vystavět kostel sv. Václava, připomínaný poprvé roku 1352. V místě domu čp. 3 stával svobodný dvůr s celnicí na Labi. Na táhlém hřebeni na vrchu Hradiště (270 m

Mgr. Kateřina Valešová, 29.5. 2013
    Sloup Čtrnácti svatých pomocníků (dat. 1716) pochází z obce Čachovice na Chomutovsku a je dílem neznámého mistra. Památka byla vztyčena v období vrcholného baroka, provedena je však v uměřené, velmi kultivované a ucelené formě, poznamenané pozdní renesancí a osazené překrásně provedenými drobnými sochami. Skladba byla založena na rozlehlém čtvercovém půdoryse na dvou stupních, rámována hmotnou balustrádou (8 polí dělených devíti sloupky s 30

Mgr. Kateřina Valešová, zdroj NPU - územní odborné pracoviště v Ústí nad Labem, 29.5. 2013