Unikátní technické dílo historického splavu s pčátky ve středověku na řece Zrzávce, který sváděl do náhonu vodu, jež v Novém Jičíně poháněla vodní kola mlýnů, pil, valch a pozdějších textilních továren. Zničen bleskovou povodní v roce 2009.
celkový pohled na povodní smetený splav od bývalého pivovaru v Žilině
© Jan P. Štěpánek 04/2010
Graficke pismenko Zajímavým, avšak pomalu zanikajícím technickýcm vodním dílem je starý vodní jez (splav) na řece Zrzávce na rozhraní katastrů Nového Jičína a Žiliny. Jez byl vystavěn již ve středověku, aby vodu z řeky rozváděl umělými vodními náhony na provozy vodních mlýnů, pil a pivovarů v Novém Jičíně, Žilině, ale i vzdálenějším Šenově. Později, ve 2. pol. 19. století byl vodní náhon využit nově vzniklou továrnou bratří Hückelových, a jelikož byl tovární provoz na přísunu vody závislý, byla věnována velká pozornost i údržbě jezu a celého náhonu. S rozvojem moderních technologií na přelomu 19. a 20. století přestala vodní energie hrát prim a o ...