V jádře gotický kostel sv. Michaela archanděla z 1. pol. 14. století. V době baroka přistavěna zadní část s presbyteriem a upraven interiér se sochami Ignáce Lengelachera. Renesančně upravené věži dominuje ochoz se zděnou helmicí.
závěr kostela se sakristií
© Jan P. Štěpánek 09/2011
Graficke pismenko Farní kostel sv. Michaela archanděla uprostřed návsi v samotném středu malebné pálavské obce Dolní Věstonice, známé především díky prehistorické sošce tzv. věstonické madony.
Kostel, který nese znaky hned několika architektonických slohů, tvoří dominantu celé obce na břehu Novomlýnských nádrží.

Historie a popis
    První zmínky o kostele v Dolních Věstonicích pocházejí z roku 1359, lze tedy předpokládat, že byl založen v 1. polovině 14. století. Jádro tohoto nejstaršího kostela se dodnes nachází ve hmotě přední části kostela s menšími půlkruhově zakončenými okny a opěráky. Později prošla stavba mnoha přestavbami a rozšiřováním, čímž nabyla mnoha renesančních a barokních prvků. Nynější podobu nabyl kostel v době baroka, kdy byla přistavěna zadní část s

Jan P. Štěpánek dle informací v místě a webu obce, 28.9. 2011