Hrady.cz
Barokní kostel podle staršího projektu K. I. Dienzenhofera (?) vznikl na místě původní, nejpozději gotické svatyně. Stejného původu je i márnice v rohu stále funkčního hřbitova. Část vnitřního zařízení pochází ze starého kostela.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 09/2011
Interier kostela je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně každou první neděli v měsíci od 11.30.

Kostel svatého Jakuba Většího v Zápech
    Rozměrný pozdně barokní kostel vyplnil kolem roku 1770 téměř celou jižní část hřbitova, umístěného na vyvýšenině nad soutokem Ostrovského a Zelenečského potoka ve východní části městyse. Postavil ho zřejmě tentýž stavitel, jako svatyni v nedalekých Svémyslicích. Literatura předpokládá, že mu předlohou byl starší projekt Kiliana Ignatze Dientzenhofera. Nahradil svého předchůdce, doloženého ve 13. století. Z doby stavby současného kostela pochází

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 11.9. 2011
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy