Barokní sloup na okraji Slivínka u staré cesty do Mečeříže nechali roku 1699 vztyčit Jiří a Anna Salačovi. Pravděpodobně měl připomínat masakr mečeřížských obyvatel lisovčíky 17. 11. 1620. Opraven počátkem 21. století.
Sloup od jihozápadu
© Ivan Grisa 09/2011
Graficke pismenko Sloup se nachází na jihovýchodním okraji vsi Slivínko u polní cesty do Mečeříže. Ta odbočuje ze silnice III. třídy od Benátek nad Jizerou těsně před prvními domy vesnice (asi 300 m od ní k jihu). U sloupu je umístěna informační tabule.

historie

Rodina Salačových vlastnila jeden ze statků ve Slivínku od roku 1563 do 30. let 20. století. Jiří a Anna Salačovi nechali u staré cesty na Mečeříž postavit sloup, který měl pravděpodobně připomínat vyvraždění jejích obyvatel polskými kozáky (lisovčíky), kteří se vraceli z bělohorské bitvy (17. 11. 1620). Salačovi si pravděpodobně tajně udrželi víru svých předků, o čemž svědčí skutečnost, že ke sloupu na rozdíl od všech božích muk v okolí