Moje místa 0
Obec založena Smilem z rodu Vítkovců. Původně gotický kostel ze 14. stol. přestavěn barokně roku 1677. Podstatná empírová přestavba v letech 1810–1812 a další opravy v letech 1903 a 1927. Hlavní část inventáře pseudorenesanční z 2. pol. 19. století.
Kostel Rozeslání svatých Apoštolů ve Smilových Horách
Pohled na kostel od severu
© Pavel Vítek 06/2011
Graficke pismenko Obec Smilovy Hory leží 7 km východně od Mladé Vožice a 15 km severozápadně od Pacova. Přes obec nevede žádná hlavní silnice, ani druhé třídy. Pouze přes obec vede zelená turistická značka z Mladé Vožice do Načeradce. Kostel Rozeslání svatých Apoštolů nalezneme v centru obce a se svou věží je nepřehlédnutelnou dominantou.

historie

První písemná zpráva pochází z roku 1334, kdy obec založil Smil z rodu Vítkovců. Tehdy byl také založen gotický kostel Rozeslání svatých Apoštolů. Roku 1677 kostel přestavěn barokně. V letech 1810–1812 byla zvýšena a přestavěna věž a také přestavěn presbytář, obojí ve slohu empírovém. Posledními úpravami kostel prošel v letech 1903 a 1927.

popis

Kostel Rozeslání svatých Apoštolů je jednolodní obdélníková stavba. Presbytář i sakristie pravoúhlé. Hlavní oltář je rokokový a do kostela byl přenesen roku 1812 z kláštera na Strahově. Ostatní zařízení kostela je pseudorenesanční a pochází z 2. pol. 19. století.