Na bývalém hřbitově obklopujícím kostel Nanebevzetí Panny Marie vystavěna koncem 18. stol. hřbitovní kaple rodiny Pöttingů. Uvnitř kaple jsou umístěny čtyři náhrobní kameny členů rodu Pöttingů z konce 18. a 19. století.
Pohřební kaple rodiny Pöttingů v Habrech
Pohled na kapli od východu.
© Pavel Vítek 08/2011
Graficke pismenko Město Habry leží 21 km jižně od Čáslavi a 19 km severně od Havlíčkova Brodu. Leží u hlavní silnice č. 38, která však zastavěnou část města objíždí. Z Haber vychází cyklotrasy č. 4155 z Běstviny do Humpolce a č. 4156 vedoucí z Ledče nad Sázavou přes Chotěboř do Sázavy. Kaple stojí jihovýchodně od centra města, kterým je Žižkovo náměstí, severně vedle kostela Nanebevzetí Panny Marie.

historie

První písemná zpráva o obci pochází již z roku 1101. Kostel Nanebevzetí Panny Marie původně obklopoval hřbitov. Jediným pozůstatkem tohoto hřbitova je klasicistní stavba pohřební kaple rodu Pöttingů vystavěná koncem 18. století. První pohřební obřad zde proběhl v roce 1796. Rodině Pöttingů v té době patřil haberský zámek.

popis

Pohřební kaple rodiny Pöttingů je čtvercová stavba, završená trojbokým štítem. V něm nika se sochou. Zařízení kaple je novorenesanční. V interiéru kaple jsou umístěny ještě čtyři náhrobní kameny členů rodu Pöttingů z konce 18. a 19. století.