Renesanční hřbitovní kostel byl roku 1785 nahrazen pozdně barokní novostavbou, zřejmě s využitím starších konstrukcí. Z původní stavby se dochoval zejména západní portál datovaný 1611 a pravděpodobně vnitřní zařízení ze začátku 18. století. Obklopen dodnes funkčním hřbitovem.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 08/2011
Graficke pismenko Kostel stojí nad městem u silnice II/169 Sušice - Horažďovice, asi 300 m od náměstí. Přímo u vstupu na hřbitov lze zaparkovat. Interiér je přístupný při bohoslužbách, které se konají pravidelně o nedělích od 9.45 a každý 1. a 3. pátek v měsíci od 17.00 (léto), resp. 16.00 (zima).

historie

Hřbitovní kostel si poddanské město postavilo zřejmě spolu s novým pohřebištěm začátkem 17. století. Z původní stavby se dochoval zejména západní portál, datovaný v nadpraží 1611. Počátkem 18. století získal kostel nové vnitřní zařízení, snad v souvislosti se změnou zasvěcení. Podle dostupné literatury byla původní stavba roku 1785 nahrazena novým kostelem, do nějž byl portál a vnitřní zařízení přeneseno. Nelze ovšem vyloučit, že šlo spíše o

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 9.9. 2011