Původně románský kostel z poloviny 13. století, obklopený hřbitovem. Jako farní doložen poprvé 1360. Barokní úprava koncem 17. století, vnitřní úpravy v polovině 18. věku. Z té doby i většina vnitřního zařízení. Při rozšiřování hřbitova zanikla severní část jeho původně eliptické ohradní zdi.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 08/2011
Graficke pismenko Bukovník leží na silnici III. třídy Držovice - Mačice, asi 10 km východně od Sušice. Od Žichovic (kde je nejbližší železniční stanice) sem vede cyklostezka 121. Autobusové spojení je ve volných dnech velmi sporadické (jeden pár spojů).
Kostel je přístupný v době bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 8.00.

Kostel svatého Václava v Bukovníku
    Původně románský kostel z poloviny 13. století (jižní portál je datován okolo roku 1240), obklopený hřbitovem. Jako farní je doložen poprvé 1360. Barokní úprava proběhla koncem 17. století, její součástí byl nový presbytář a kaple svatého Josefa (dnes Panny Marie). Další úpravy (okna lodi, kruchta) se uskutečnily v polovině 18. věku. Z té doby pochází i většina vnitřního zařízení. Při rozšiřování hřbitova zanikla severní část jeho původně

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 31.8. 2011