Hrady.cz
Kostel patří k nejstarším chrámům západních Krkonoš. Jedná se o jednolodní, raně barokní stavbu. Vysvěcena byla r. 1682. Uvnitř se nachází výmalba z roku 1894. Kostel slouží bohoslužebným účelům a také se v něm konají občasné koncerty.
Pohled přes náves

Kostel sv. Jakuba Většího

Graficke pismenko Podle soupisu desátků pražské arcidiecéze se v Poniklé nacházel kostel, jenž byl původně dřevěný a zasvěcený svatému Mikuláši. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1384, kdy již byl uváděn jako farní. Když dosloužil, byl postaven současný zděný raně barokní chrám sv. Jakuba Většího. Vysvěcen byl v roce 1682. Tehdy kostel neměl věž a zvony byly umístěny v původní roubené zvonici, která stála opodál, do té doby, než roku 1806 byla vystavěna věž. Až do roku 1907 byl areál kostela obklopen hřbitovem, který byl ohraničen zdí. Dnes je tato plocha parkově upravena. Kostel patří k nejvýznamnějším památkám v obci a je jedním ...
Miloš Holubec, 19.8. 2011

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Ponikelský kostel sv. Jakuba Většího byl vysvěcen roku 1682. Jde o jednolodní raně barokní stavbu, jež má pětiboký presbytář, obdélnou sakristii na severní straně a hranolovou věž z roku 1804 v západním průčelí. Loď je sklenuta valenou klenbou s výsečemi na pásech, které vybíhají z polopilířů. V sakristii a presbytáři je též valená klenba s výsečemi. Zařízení je převážně neoklasicistní z 19. století.
    Miloš Holubec , 19.8. 2011