Hrady.cz
Osada z roku 1733 s hospodářským dvorem patřící úsobskému panství. V roce 1810 Ignác Jan Rychlý nechal zbudovat v jihovýchodní části dvora klasicistní zámek, který sloužil především správě majetku. Posledními majiteli byli manželé Václav a Emilie Červených.
zámek z bývalé zahrady

Skřivánek

Graficke pismenko První zmínka o osadě pochází z roku 1733. Stál zde tehdy hospodářský dvůr patřící úsobskému panství. O šedesát let později zde vytváří vlastní panství Jan Antonín Rychlý, měšťan z Kutné Hory. Roku 1797 k novému majetku připojuje blízkou Okrouhličku. V roce 1810 se stává majitelem Ignác Jan Rychlý.V jihovýchodní části dvora dal zbudovat klasicistní zámek, který sloužil především správě majetku. Po Rychlého smrti se majitelem v roce 1821 stává Jiří Prokop z Lilienwaldu. Po něm vlastní panství v roce 1832 Josef Benedikt Heller. Dalším majitelem se pak stává Karel Antonín Hohenzollern-Sigmaringen. Poté bylo panství připojeno pod Střítež ...
PhDr. Ladislav Macek, 19.8. 2011