Kostel vystavěn na místě staršího kostela r. 1865 v pseudorománském stylu. Na západní straně podélné trojlodní stavby stojí štíhlá věž, jejímž podvěžím je veden hlavní vstup do kostela. Kostel je v dost špatném stavu a žádné církevní obřady se zde nekonají.
Kostel sv. Václava ve Strážišti
Pohled od západu na průčelí kostela
© Pavel Vítek 05/2011
Graficke pismenko Ves Strážiště, část obce Drahobuz, leží 9 km od Úštěku po silnici přes Liběšice. Za Liběšicemi na křižovatce nutno odbočit doleva po silnici 4. třídy nebo se do Strážiště dostaneme ze silnice spojující Úštěk a Drahobuz. Do Strážiště je nutné asi 1,5 km za obcí Rochov jít polní a lesní cestou do kopce ke kostelu. Tato cesta z Úštěku je dlouhá asi 7 km. Kostel sv. Václava je nepřehlédnutelná dominanta Strážiště. Přes ves nevede žádná turistická ani cyklistická stezka.

historie

Ves Strážiště je prvně doložena roku 1352. Kostel sv. Václava je vystavěn na místě staršího kostela. Současný kostel byl vystavěn r. 1865 v pseudorománském stylu. Jedná se o podélnou trojlodní stavbu. Na východní straně se nachází polygonální presbytář, na západní straně zakončen štíhlou věží. Z vnitřního zařízení se z původní stavby zachovala kamenná křtitelnice. Ostatní zařízení pochází z doby výstavby kostela. Hlavní vchod do kostela je veden

Litoměřice  (LT)
    Strážiště